Home - Contact - Sitemap

Read in English

Pelgrimage
De Basiliek van Sint Servaas vervult de functie van pelgrimskerk. Elk jaar tijdens de Servaasweek bezoeken de parochies van het dekenaat Maastricht de Sint Servaasbasiliek. Ook zijn er diverse parochies uit binnen- en buitenland die traditiegetrouw eenmaal per jaar het graf van de heilige bezoeken.

In de dagkapel bevindt zich een intentieboek. Vele toeristen en parochianen schrijven daarin hun gedachten, zorgen en vragen.

Elke maandagochtend worden aansluitend aan de ochtendmis deze intenties in een processie naar het graf van Sint Servaas gebracht met het doel dat hij voor die vele mensen een voorspreker zal zijn. Met de pelgrimage houdt ook ten zeerste verband de zevenjaarlijkse heiligdomsvaart.
In 2011 vond in Maastricht de 54e editie plaats en wel van 30 juni tot en met 10 juli 2011. De 55e Heiligdomsvaart wordt gehouden in 2018 vanaf 24 mei.

Van de Heiligdomsvaart 2004 is bij de balie van de Schatkamer een DVD met een korte filmimpressie verkrijgbaar à raison van € 29,50, terwijl voorts een tweetal videobanden te koop is van respectievelijk de Pontificale Hoogmis en de Ommegang. Elke band kost € 19,50.
Van de Heiligdomsvaart 2011 is bij de Schatkamer een omvangrijk kleuren fotoboek verkrijgbaar à raison van € 9,95 per stuk.

Overigens worden in de Euregio Maas en Rijn op meer plaatsen zeven jaarlijkse feesten gehouden en wel in resp. Susteren, Tongeren en Hasselt.
Voor meer informatie over de Heiligdomsvaart in Maastricht:
www.heiligdomsvaartmaastricht.nl

Jongeren
"Over Sint-Servaas en de Romeinen"

Dit project beoogt om jongeren in contact te brengen met de Romeins-Christelijke periode van Maastricht en richt zich specifiek op de leerlingen van groep acht van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
In het kader van dit project bezoeken jongeren met begeleiding van een gids de Romeinse museumkelder van hotel Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein en de Sint-Servaasbasiliek.

Voor de projectintroductie op school is de film "Sint-Servaas en de Romeinen" van de cineast Peter Brouwers beschikbaar. Deze film kan via You-Tube gedownload worden.
Na afloop van het bezoek aan de beide locaties ontvangen de leerlingen het drukwerk "Over Sint-Servaas en de Romeinen"

Deelname aan het project is kosteloos.

Informatie en reservering via
VVV Maastricht tel. 043-325 21 21