Home - Contact - Sitemap

De klokkenluiders in actie om
Grameer in beweging te krijgen.

Klokkenluidersgilde
Het was in de dagen van Deken Mgr. P.J.M. Jenneskens dat er telkens werklui werden ingehuurd om 'Grameer' te luiden. Dat werd te duur. Op een bepaald moment ontstond tijdens de nieuwjaarsreceptie bij de Deken in 1959 het idee om zelf een klokkenluidersgilde in het leven te roepen. Op dit moment bestaat het gilde uit plusminus twintig mannen die op kerkelijke hoogfeestdagen zorg dragen voor het luiden van 'Grameer'.

De klok van de Basiliek kent een lange geschiedenis. Op 21 juni 1515 zag het Henric van Veldekeplein zwart van de mensen. De nieuwe grote luidklok van de Sint Servaas werd gegoten en in een speciaal daarvoor gebouwde ranke middentoren in het westwerk van de Sint Servaaskerk gehangen.

Ruim vier en een halve eeuw later ging de Servatiusklok met pensioen. Sinds de klok rond 1850 een barst had opgelopen, was de sonore klank verdwenen. Door de Maastrichtenaren werd ze voortaan liefkozend 'Grameer' (grootmoeder) genoemd. Sinds 1985 heeft 'Grameer' haar plaats gevonden in de pandtuin, waar ze nog steeds te bezichtigen is.

Tijdens het Preuvenemint van 1983 zorgde de Maastrichtse bevolking voor een aanzienlijk deel van de kosten voor een getrouwe kopie van 'Grameer'. Een kopie die tot op de dag van vandaag hangt in de zuidtoren in het Westwerk.